Filatelie   Digitale frankering in Nederland     Terug 

 

Bijgewerkt op: 31-12-2014

 

3. Digitale postzegel - Internetfrankering - 2009

 

 

Als opvolger van het maar matig functionerende PC-frankeerpakket EasyStamp introduceerde TNT Post 1 september 2009 de digitale postzegel. Klik hier voor het persbericht.

 

Het gaat om een online applicatie waarmee thuis of op kantoor postzegels kunnen worden afgedrukt. Volgens TNT Post is het een efficiënte frankeeroplossing voor iedereen die meer dan 25 poststukken per maand verstuurt. In principe is de Digitale Postzegel voor de zakelijke markt ontwikkeld, maar particulieren kunnen er ook gebruik van maken. Gebruikers van deze applicatie krijgen geen korting op de geldende tarieven. Uiteraard is wel het jaarlijkse decembertarief van toepassing.

digitale-postzegel

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de applicatie dient u in het bezit te zijn van een Windows computer met Internet Explorer 6  of hoger, of Mozilla FireFox 2 of 3.  De applicatie werkt niet op een Macintosh machine. Het enige dat verder nog nodig is, is een DYMO LabelWriter (400, 400 Turbo, Twin Turbo of Duo). FireFox-gebruikers moeten nog wel de speciale DYMO add-in (DSL-SDK) installeren. Bij aanschaf van de DYMO LabelWriter tussen 1 september en 31 december 2009 ontvangt u € 20,-- frankeertegoed; tot eind januari 2010 te gebruiken.

 

Voorts moet u zich registreren. Dat houdt in: invullen bedrijfs- en logingegevens en het aangeven dat een Dymo LabelWriter op het systeem aangesloten is. Zonder een aangesloten DYMO LabelWriter kan het registratieproces overigens niet afgerond worden! Als loginnaam geldt het opgegeven e-mailadres.

 

Na de eerste keer ingelogd te zijn kunt u via de knop 'Opwaarderen' door middel van een creditcard of met gebruik van iDEAL een frankeertegoed aanmaken. U kunt kiezen voor een bedrag tussen € 25,-- en € 250,--. Indien van toepassing kunt u bij 'Actievoucher' een 'actiecode' invullen. Iedere aangemaakte zegel wordt van het frankeertegoed afgetrokken. Rechtsboven in het scherm verschijnt het saldo. Bij 'Uw gegevens', tabblad 'Uw transactiehistorie' krijgt u een overzicht van de transacties van de laatste drie maanden. Dit overzicht is te downloaden voor de administratie.

Bij twijfel of de applicatie of printer wel goed werken kan het beste eerst een 'proefzegel' aangemaakt worden. De kosten van mislukte zegels worden niet gerestitueerd. Voor klanten die in het verleden EasyStamp-gebruiker waren en betaald hebben met een TNT Postklantnummer is de mogelijkheid dit te blijven doen.

 

Dymo-met-Digitale-Postzegel

 

Het aanmaken van zegelwaarden is eenvoudig. Ga naar www.digitalepostzegel.post.nl/ , login op de pagina en binnen vier stappen beschikt u over de juiste frankering. Kies: soort type poststuk, de bestemming, het gewicht en de verzendwijze. Het is ook mogelijk brievenbuspost aangetekend te verzenden (met handtekening retour en/of verzekerd vervoer). Zelfs frankering van pakketten kan, bestemming binnenland tot 10 kg en naar het buitenland tot 20 kg. U kunt ook meerdere zegels van dezelfde waarde tegelijk aanmaken. Voor u een definitieve zegel print, kunt u eerst nog een proefzegel printen (2 en 9). Eind november 2012 ontving ik een met een proefzegel gefrankeerde brief. De waarde van de zegel was € 0,40, het van 20 november 2012 tot en met 6 januari 2013 geldende decembertarief (9).

 

U kunt voor de aanmaak van een enkele zegel van € 0,44 of € 0,88 ook kiezen voor: Snel printen. Kies en druk op print! De knoppen hiervoor bevinden zich onderaan de webpagina.

Een digitale zegel heeft geen datum. het nummer onder 'Nederland' is het licentienummer (3 t/m 5). Het meest gebruikte etiketformaat is 89 x 36 mm (3 en 4), maar het is ook mogelijk zegels af te drukken op het formaat: 98 x 28 mm (5). Ook komen er afdrukken voor op een gekleurd etiket (6). De etiketten van het formaat 89 x 28 mm zijn namelijk ook verkrijgbaar in geel, roze, blauw en groen. In de maand december geldt ook hier het decembertarief (6). Het kan voorkomen dat de afdruk niet puntgaaf is (7). De sinds 1 juli 2010 op postwaarden in gebruik zijnde cijferaanduiding, in plaats van de waardeaanduiding, wordt hier niet gebruikt.

Op 31 mei 2011 is de posttak van TNT Post verzelfstandigd en verder gegaan als PostNL.  Aan het van 2011 werd het TNT Post-logo vervangen door de tekst PostNL (8). Deze tekst komt in verschillende lettergrootte voor (9). Begin 2013 werd de tekst PostNL vervangen door het PostNL-logo. De buitenlijn van het logo is door de beperkte ruimte niet helemaal zichtbaar (11).

December 2014 ontving ik een poststuk met een digitale zegel met decembertarief, een verkleind PostNL-logo en kerstboompjes en -sterren (12).

Wanneer je dubbelklikt op een van de afbeeldingen wordt deze in een nieuw venster vergroot weergegeven. De afbeeldingen zijn dan scherp en de teksten zijn dan goed leesbaar. Door op het naar links wijzende pijltje linksboven in de browser te klikken kan dit venster weer gesloten worden.

 

1. Dymo Testzegel *) 2. Proefzegel *) 3. Frankering met digitale zegel 4. Zegel bestemd voor Europa, 20-50 gram 5. Etiket van kleiner formaat, 89 x 28 mm 5. Geel etiket, 89 x 28 mm 6. Decembertarief
             
 
7. Afdruk uiterst links weggevallen 8. Afdruk met tekst: PostNL 9. Tekst PostNL in verschillende groot-te   10. Proefzegel met decembertarief 2012 11. PostNL-logo 12. Decemberzegel 2014

Ook deze ontwikkeling staat niet op zich. Veel postbedrijven bieden tegenwoordig de mogelijkheid tot internetfrankering.

*) Met dank aan Hens Wolf voor het beschikbaar stellen van de afbeeldingen

 

Omhoog