Kant

 

Halssieraad met kralen

 

Patroon E – halssieraad ‘Isis’

 

Dit halssieraad is geïnspireerd door een model uit het oude Egypte. Daarom heet het naar een godin uit deze cultuur. Het linker en rechter werkstuk is gemaakt door Anneke Doorenspleet.

 

             

 

Patroon en werkwijze:

 

Hang 2 paren open om speld 1. Hang daarna 2 paren voor de loper-vlecht om speld 1’. Maak hiermee een grote linnenslag (=verbinding met 4 paren) met de paren van punt 1. Vlecht deze langs de onderrand tot het volgende kruispunt. Laat liggen.


Neem nu de paren van de loper-vlecht. Draai het rechter paar 6 x, of zoveel meer als nodig is, om een lusje voor het halssnoer te vormen. Daarna de loper-vlecht maken tot punt 2. Hang 1 paar metaal en 1 paar goud open op bij 2’ en draai om een lusje te maken. Maak dan bij 2 een verbinding. De twee nieuwe paren kunnen nu als vlecht het werk in tot de volgende kruising. De loper-vlecht gaat verder naar punt 3.


Bij punt 3 komen 2 nieuwe paren in het werk, 1 paar metaal en 1 paar goud. Maak een lusje als bij 2' en een verbinding zoals bij 2. Vanuit punt 3 komen twee vlechten. De rechter loopt langs de bovenrand naar punt 4. De linker gaat naar onder via een kruising met de middenvlecht en de ondervlecht. Bij punt 5 komen nu 2 vlechten naar punt 6. Ze kunnen dicht naast elkaar gelegd worden, er kan een vlecht met 4 paren gemaakt worden, maar er kan ook een kraal aan één van de draden bevestigd worden. Kralen kunnen ook verder in het werk aan andere vlechten vast gemaakt worden. Maak een mooie verdeling.

 

Maak bij 6 weer een verbinding met de twee vlechten. De ene gaat verder langs de onderkant, de andere (loper) gaat omhoog naar de hals.
 

Vlecht verder volgens de tekening tot punt 7. Laat hier de loper-vlecht liggen. Ga met de vlecht van de onderkant naar 8, maak daar een lusje door een paar te draaien en vlecht verder naar 9. Maak daar een verbinding met de paren van de middenvlecht. Vorm met een van deze paren een lusje en knip de draden af op 5 cm. om later af te werken.
De vlecht, die van de onderkant gekomen is gaat nu verder naar 7. Maak een verbinding met de paren van de bovenrand, vorm een lusje en knip de draden af op 5 cm. om daarna af te werken. Buig eerst de 2 draden van het lusje naar achteren, werk ze weg achter het deel tussen 7 en 9 en laat ze liggen. Daarna de andere draden die bij 7 liggen. Tot slot alle draadeindjes kort afknippen. Zorg dat ze niet in de hals prikken.
 

10-02-2016