Home        Postalia       Filatelie

Bijgewerkt op: 26-01-2012

TsjechiŽ

 

Tijdens een wandeling eind september 2011 in Praag zag ik plotseling het prachtige hoofdpostkantoor, IndřiöskŠ 14 (1 en 2). In het postkantoor, dat dagelijks van 02 tot 24 uur geopend is, moest zoals overal een volgnummer worden getrokken (3). De hal was prachtig beschilderd met allegorische afbeeldingen betreffende post en vervoer (4 t/m 6). In een diepe nis, rechts van de lokettenwand, vond ik een nog werkende Amiel automaat (7). De automaat gaf vignetten uit 2008, maar geen kwitanties (8).

In het dorpje Lelekovice (15 km ten noorden van Brno) waar die zaterdag de sterfdag van Wenceslas (28 september) met een dorpsfeest werd gevierd, was het bord van het postkantoor mooi versierd met een dennentak en crÍpepapieren stroken (9).

In TsjechiŽ hebben de brievenbussen ťťn of twee gleuven (10 en 11). De brievenbussen zijn voorzien van informatie over de tarieven (12) en de tijden van buslichting (13).

 

Wanneer je dubbelklikt op een van de afbeeldingen wordt deze in een nieuw venster vergroot weergegeven. De afbeeldingen zijn dan scherp en de teksten zijn dan goed leesbaar. Door op het naar links wijzende pijltje rechtsboven in de browser te klikken kan dit venster weer worden gesloten.

 

1. Het hoofdpostkan-toor in Praag 2. Bord naast de ingang 3. Volgnummer 4. De hal 5. De lokettenwand 6. Detail wandschil-dering 7. De automaat: Amiel
             

 

8. Automaatstrook 2008 9. Versierd bord 10. Enkele brieven-bus   11. Dubbele brieven-bus 12. Tarieveninforma-tie 13. Informatie over de buslichting

 

Terug