Home        Postalia       Filatelie

Bijgewerkt op: 28-10-2019

 

Spanje

 

Algemeen

Ook in 2019 zijn er in Spanje nog postkantoren (1 en 2). Behalve met het vervoer van brieven en pakjes heeft Correos ook een dienst die de bagage vervoert van pelgrims op de verschillende Spaanse pelgrimswegen tussen Saint Jean Pied de Port (Frankrijk) en Santiago de Compostela. Het vervoer gaat met gewone Correos-bestelbusjes (3). De pelgrim dient met een centrale contact op te nemen en te vertellen tussen welke slaapplaatsen (herbergen, hotels e.d.) de bagage vervoerd moet worden. Na prijsopgave dienen die gegevens op een enveloppe ingevuld te worden, het verschuldigde bedrag moet in de enveloppe worden gedaan en de enveloppe dient aan de bagage bevestigd te worden (4).

 

Wanneer je dubbelklikt op een van de afbeeldingen wordt deze in een nieuw venster vergroot weergegeven. De afbeeldingen zijn dan scherp en de teksten zijn dan goed leesbaar. Door op het naar links wijzende pijltje rechtsboven in de browser te klikken kan dit venster weer worden gesloten.

 

 
  1. Logo van de Spaanse Post 2. Postkantoor 3. Bestelbusje 4. Enveloppe voor vervoer op een van de Camino's

 

Brievenbussen

In Spanje zie je in de dorpen kleine hangbrievenbussen (1). In grotere plaatsen zie je de gele zuilvormige brievenbus. Deze bus heeft maar één gleuf voor alle post (2 tot en met 6). In de grote postkantoren staan brievenbussen met twee gleuven: één voor spoed en één voor luchtpost (7).

 

1. Hangbrievenbus 2. Brievenbus - voor-kant 4. Brievenbus - ach-terkant 5. Brievenbus - zijkant 6. Informatie over de buslichting 7. Brievenbus voor spoed en luchtpost

 

Automaten

In 1992 werden de eerste Klüssendorf 631 geïnstalleerd (1). In 1999 zijn deze automaten buiten bedrijf gesteld.

Februari 1996 werden een aantal Postal Automaticservice-machines van IBM en AT&T in gebruik genomen. Je kon met behulp van een touchscreen automaatstroken aanmaken, voorgefrankeerde briefkaarten kopen, informatie inwinnen over de dienstverlening van de Spaanse Post, tarieven, nieuwe uitgaven van zegels, postcodes en publicaties van de Post. De automaat was uitgerust met een weegschaal en de stroken waren van het Klüssendorf-type In 1999 werden ze weer buiten bedrijf gesteld (2).

Eind juli 2003 werd een 50-tal EPELSA LF-3100-automaten geïnstalleerd. De automaten gaven automaatstroken (estampillas) en enveloppen (sobres) af en hadden een weegschaal en een brievenbus. Je kon met munten en bankbiljetten betalen (3 tot en met 5).

 

 

 

  1. Klüssendorf 631 2. Postal Self-service IBM 3. EPELSA LF-3100 4. EPELSA LF-3100 5. Automaatstrook EPELSA LF-3100  

Postbezorging

Voor het vervoer van en naar de postkantoren beschikt Correos over grote vrachtwagens (1). Zoals overal staan de bezorgers van de post vervoermiddelen ter beschikking. Dat kan zijn een bestelbus (2), een bestelauto (3), een scooter (4) of een wagentje (5). In de grote steden kom je veel plaatsen ook groene containers tegen met het logo van de Spaanse Post erop. Ze lijken op brievenbussen. Ze zijn niet bestemd voor het publiek, maar voor de postbezorgers. Hierin kunnen zij bij aanvang van hun ronde post opbergen om later te bezorgen (6 en 7). Buiten de steden, in dun bevolkte gebieden, staan overdekte postbussen met daarbij een gele brievenbus (8 en 9).

Situatie: najaar 2010 en najaar 2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Vrachtwagen

2. Bestelbus

 

3. Postauto

4. Postscooter

 
             
 

 
  5. Postbezorgster

6. Container met zakken post be-stemd voor de post-bezorger

6. Container met zakken post be-stemd voor de post-bezorger

8. Postbussen - ten noorden van Barce-lona

9. Postbussen - ten noorden van Barce-lona

 

Terug