Home        Postalia       Filatelie

Bijgewerkt op: 26-01-2012

 

Spanje

 

Brievenbussen

In Spanje zie je op veel plaatsen de gele zuilvormige brievenbus. Deze bus heeft maar één gleuf voor alle post (1 tot en met 3). In de grote postkantoren staan brievenbussen met twee gleuven: één voor spoed en één voor luchtpost (4).

 

Wanneer je dubbelklikt op een van de afbeeldingen wordt deze in een nieuw venster vergroot weergegeven. De afbeeldingen zijn dan scherp en de teksten zijn dan goed leesbaar. Door op het naar links wijzende pijltje rechtsboven in de browser te klikken kan dit venster weer worden gesloten.

 

   
  1. Brievenbus - voor-kant 2. Brievenbus - ach-terkant 3. Informatie over de buslichting 4. Brievenbus voor spoed en luchtpost  

 

Automaten

In 1992 werden de eerste Klüssendorf 631 geïnstalleerd (1). In 1999 zijn deze automaten buiten bedrijf gesteld.

Februari 1996 werden een aantal Postal Automaticservice-machines van IBM en AT&T in gebruik genomen. Je kon met behulp van een touchscreen automaatstroken aanmaken, voorgefrankeerde briefkaarten kopen, informatie inwinnen over de dienstverlening van de Spaanse Post, tarieven, nieuwe uitgaven van zegels, postcodes en publicaties van de Post. De automaat was uitgerust met een weegschaal en de stroken waren van het Klüssendorf-type In 1999 werden ze weer buiten bedrijf gesteld (2).

Eind juli 2003 werd een 50-tal EPELSA LF-3100-automaten geïnstalleerd. De automaten gaven automaatstroken (estampillas) en enveloppen (sobres) af en hadden een weegschaal en een brievenbus. Je kon met munten en bankbiljetten betalen (3 tot en met 5).

 

 

 

  1. Klüssendorf 631 2. Postal Self-service IBM 3. EPELSA LF-3100 4. EPELSA LF-3100 5. Automaatstrook EPELSA LF-3100  

Postbezorging

Zoals overal staan de bezorgers van de post vervoermiddelen ter beschikking. Dat kan zijn een bestelauto (1), een scooter (3) of een wagentje (4). In de grote steden kom je veel plaatsen ook groene containers tegen met het logo van de Spaanse Post erop. Ze lijken op brievenbussen. Ze zijn niet bestemd voor het publiek, maar voor de postbezorgers. Hierin kunnen zij bij aanvang van hun ronde post opbergen om later te bezorgen (4 en 5). Buiten de steden, in dun bevolkte gebieden, staan overdekte postbussen met daarbij een gele brievenbus (6 en 7).

Situatie: najaar 2010.

 

1. Postauto

2. Postscooter

3. Postbezorgster

4. Container met zakken post be-stemd voor de post-bezorger

5. Container met zakken post be-stemd voor de post-bezorger

6. Postbussen - ten noorden van Barce-lona

7. Postbussen - ten noorden van Barce-lona

Terug