Kant

               

Voorbeelden van zelf  ontworpen Lierse kanten

Inleiding

Lierse kant heet naar de stad Lier bij Antwerpen. Het wordt geborduurd met een haaknaald op tule, die op een borduurraam gespannen is (1). De motieven worden met potlood of uitwasbare stift opgetekend en na het borduren uitgewassen (2). Het fijne borduurwerk wordt vaak onder een loep gedaan. Bij felle zon werkt die loep soms als brandglas (3 en 4).

Wanneer je dubbelklikt op een van de afbeeldingen wordt deze in een nieuw venster vergroot weergegeven. De afbeeldingen zijn dan scherp. Door op het naar links wijzende pijltje linksboven in de browser te klikken kan dit venster weer gesloten worden.

 

1. Aan het borduur-raam 2. Het uitwassen van de tekening 3. Een brandgat in de afdekdoek 4. Het gat in de tule, vastgezet

Kleine werkjes

Kleine kantwerkjes kunnen vastgemaakt worden in vormen van doorzichtig plastic.

1. Duifje met brief in een hart 2. Tulp in een vier-kante onderzetter 3. Ster van Lierse kant in een plastic ster

Bruidswerk

Voor het huwelijk van mijn dochter Irene maakte ik een paar accessoires in Lierse kant. Het borduurwerk van haar bruidsjapon bestond uit rozen en oranjebloesem. Dit motief gebruikte ik voor een hartvormig ringenkussentje en voor de tasjes van de bruidsmeisjes, onze kleindochters Manuela en Yolande. Als versiering zijn glittersteentjes (antiek, familiebezit) en pareltjes (Gütermann) opgenaaid.

1. Het kantwerk op het borduurraam 2. Rozen en oranje-bloesem 3. Kussentje met trouwringen 4. Tasjes voor de bruidsmeisjes 5. Hier alleen de kleine bloemen 6. Yolande en Manuela 7. In de trouwzaal

Slak

Lierse kant kent een groot aantal gronden, waarmee vlakken gevuld kunnen worden. Om die nog eens goed te oefenen nam ik een Honiton-patroon van een slak. Het ontwerp is van Lia Baumeister-Jonker. Ik heb dit geklost in de NKO-cursus. Door dit patroon met 200% te vergroten is het ook geschikt voor Lierse kant. Kleuraccenten, steentjes en bloemetjes heb ik  zelf toegevoegd.

1. De slak in uitvoe-ring op het raam. Ernaast onderdelen voor een broche waaraan tussendoor wordt gewerkt. 2. Detail met ver-schillende gronden 3. Lijf en kop zijn met dubbele tule gemaakt. De bloe-men zijn geteld, de steentjes vrij uit de hand gewerkt naar voorbeelden uit de tuin 4. Accenten in goudgeel geven het geheel meer diepte

Wandversiering in Jugendstil

Uit een stofontwerp van Koloman Moser (1868-1918), lid van de Wiener Werkstätte,  heb ik een motief uitgewerkt. Zelf heb ik andere kleuren gekozen.

1. Het geheel 2. Detail

Paneel van het Zuilenproject

Voor het Textielfestival 2010 in Leiden heb ik als lid van het LOKK-bestuur meegedaan aan het Zuilenproject (1). Mijn paneel is geïnspireerd op de magnoliaboom die in onze achtertuin stond (2).

1. Het Zuilenproject 2. De magnolia 3. Op het borduur-raam 4. Detail van het borduurraam 5. Na het uitknippen uit de tule 6. De uitknipsels op het frame 7. Het resultaat

Omhoog

 

07-02-2016