De werking van de Wincor Nixdorf ProPostal 2000-automaat - 1

 

PK000001 Postkantoor Heemstede 6 november 2006 18 september 2007
PK000002 Postkantoor Heemstede 6 november 2006 medio augustus 2007
PK000003 Postkantoor Apeldoorn 21 juni 2007 25 september 2007
PK000004 Postkantoor Apeldoorn 21 juni 2007 25 september 2007
       
TNT00001 TNT Postwinkel Nijmegen *) 10 november 2006 20 augustus 2008
TNT00002 TNT Postwinkel Nijmegen *) 10 november 2006 20 augustus 2008
TNT00003 TNT Postwinkel Rotterdam *) 31 maart 2007 15 juli 2008
TNT00004 TNT Postwinkel Rotterdam *) 31 maart 2007 15 juli 2008

      

*) In de folder 'Er is post', zomer 2009, wordt in plaats van over Postwinkels geschreven over Conceptstores. Conceptstores zijn grote TNT Postkantoren waar klanten zich uitgebreid kunnen laten adviseren over verpakken, verzenden en het ontwerpen van eigen persoonlijke postzegels. De Conceptstores zijn te vinden in Nijmegen, Rotterdam en Den Haag.

                          

FilatelieHeemstede  en Postkantoren BV          Nijmegen en  TNT Postwinkels   

Bijgewerkt op: 02-09-2014

 

Wanneer je dubbelklikt op een van de afbeeldingen wordt deze in een nieuw venster vergroot weergegeven. De afbeeldingen zijn dan scherp en de teksten zijn dan goed leesbaar. Door op het naar links wijzende pijltje rechts boven in de browser te klikken kan dit venster weer worden gesloten.

 

     
  Automaten van het type Postkantoren BV   Automaten van het type TNT Postwinkels  

 

1. Inleiding  (Klik hier)   

2. De keuze tussen 'Brievenbuspost' en 'Pakket' (Klik hier)

3. Het schema 'Brievenbuspost' (Klik hier)

4. Het schema 'Pakket' (Klik hier)

5. 'Betalen' en verzendklaar maken van de poststukken' (klik hier)

6. Techniek (klik hier)

7. Literatuur en bronnen (klik hier)

 

Meer...........

Klik voor informatie over de werking van de automaten van het type Postkantoren BV na augustus/september 2007 en de automaten van de TNT Postwinkels Den Haag, Rotterdam vanaf 15 juli 2008 en Nijmegen vanaf 20 augustus 2008 op onderstaande button.

 

Meer.....2

●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●

 

1. Inleiding

 

In augustus en september 2006 heeft TNT-post diverse interne proeven uitgevoerd met een Wincor-Nixdorf automaat van het type Propostal 2000. Bij de proeven werd ook in een opzet/stempelmachine de fosforbalk uitgetest. Er werd een I-fosforbalk gebruikt terwijl bij de invoering de rollen voorzien waren van omgekeerde L-vormige fosforbalken. Het TNT-logo op de proefperiode was bruin in plaats van oranje (9). Later zijn de overgebleven proefrollen opgebruikt.

 

In november 2006 hebben Postkantoren BV 2 Wincor-Nixdorf ProPostal 2000-automaten in het nieuwe postkantoor te Heemstede en TNT Post in de TNT Postwinkel in Nijmegen geplaatst. Tussen beide automaten zitten verschillen: uiterlijk en wat mogelijkheden betreft. We onderscheiden hierdoor twee typen automaten. Het type Postkantoren BV (Heemstede), grijs-oranje van kleur en waar contant en met Pin/Chip betaald kan worden en het oranje type TNT Postwinkels (Nijmegen) waar uitsluitend betaling met Pin/Chip mogelijk is. De automaat stelt vragen waar je met behulp van schermaanraking het antwoord op moet geven. De automaat heeft een zgn. touchscreen. Na ieder antwoord moet je met je vinger de oranje button 'Doorgaan' aanraken (1). Bij de automaten in het postkantoor Apeldoorn hangt boven de automaat een beknopte instructie (2). In augustus/september 2007 is in de automaten van het type Postkantoren BV nieuwe software geplaatst. Hierdoor is de werking van die automaten anders.

 

De automaten leveren producten voor:

1. Brievenbuspost binnen- en buitenland

2. Basis Pakket Nederland

3. Antwoordzendingen Nederland

4. Internationaal Pakket Basis

 

Voor deze producten heeft de graficus Inge Madlé (Enschedé Stamps Security Printers) speciale vignetten (automaatstroken ontworpen (3 en 4). Hiervan zijn rollen gemaakt (5). Van de smalle rol, bestemd voor de producten vallend onder 1. en 4, kunnen 1500 frankeerstroken worden geprint en van de brede rol, bestemd voor producten van 2. en 3., 950 stuks (6a en 6b).

 

De stroken van de smalle rol zijn aan de boven- en linkerzijde van het zegelbeeld voorzien van een fosforbalk (3). In het blauwe gedeelte is een deel van de kaart van Nederland te zien met de woorden POST  en NEDERLAND (3). Het andere gedeelte van de kaart staat in het oranje deel. Bij de brede strook staat in het blauwe gedeelte ook nog het TNT Post-logo (4). Onder het woord NEDERLAND staan in blauwe letters de namen van de provincies gedrukt. Op de smalle strook staan ze in twee regels. Boven van links naar rechts: (Lim)burg Noord-Brabant Utrecht Zeeland Zuid-Holland Flevoland Noord-Holland Gronin(gen) en onder: (Noo)rd-Holland Groningen Fryslân Drenthe Overijssel Gelderland Limburg (7). Op de brede strook staan de namen op één regel: (Gron)ingen Fryslân Drenthe Overijssel Gelderland Limburg Noord-Brabant Utrecht Zeeland Zuid-Holland Flevoland Noord-Holland Groningen Fryslân Drenthe Overijssel Gelderland Limburg Noord-Brabant Utrecht Zeeland Zuid-Holland Flevoland Noord-Holland Gron(ingen). De witte rand wordt gebruikt om bij buitenlandse priority-tarieven PRIORITY op te drukken (8).

 

De vignetten zijn respectievelijk 40 x 32 mm en 50 x 100 mm. het zelfklevende thermische papier is van Belona BV, specialist in labelproductie te Oud-Gastel NB. Er zijn brede rollen bekend waarvan het TNT-logo bruin in plaats van oranje is (9).

 

De stroken worden behalve in de Wincor-Nixdorf ProPostal 2000-automaten ook in de aCon-automaten gebruikt. In de Gunnebo-kioskautomaten wordt alleen de smalle rol gebruikt.

 

Wanneer je dubbelklikt op een van de afbeeldingen wordt deze in een nieuw venster vergroot weergegeven. De afbeeldingen zijn dan scherp en de teksten zijn dan goed leesbaar. Door op het naar links wijzende pijltje rechts boven in de browser te klikken kan dit venster weer worden gesloten.

 

1. Touchscreen met button 'Doorgaan' 2. Korte instructie 3. Smalle strook 4. Brede strook 5. Beide rollen 6a. Etiket smalle rol 6b. Etiket brede rol
             
7. Overzicht van de provincienamen op de smalle strook
             
         
    8. Strook met Priori-ty-aanduiding   9. Links: bruin logo, rechts: oranje logo    

 

 

         Omhoog